13 miljoner bonus i budgeten

Gotlands kommun kommer att spara 13 miljoner kronor på arbetsgivaravgifterna till följd av regeringens planerade ''stimulanspaket''. Gotlands kommun har ungefär 7000 anställda och bara arbetgivaravgifterna kostar då 500 miljoner kronor under ett år på Gotland. Så arbetsgivaravgifterna är en tung post i kommunernas budgetar. Göran Persson och Bosse Ringholm har därför å regeringens vägnar tänkt sig att mildra den utgiften. Arbetsgivaravgiften skall tillfälligt sänkas för kommuner och landsting och tanken är att den insatsen skall leda till nyanställningar - eller åtminstone inte förvärra arbetslösheten.
Under socialdemokraternas kongress gick ju finansministern ut och lovade lättnader för kommuner och landsting, när det gäller arbetsgivaravgifterna - en insats som görs för att förhindra ökad arbetslöshet. Åke Wennerberg på kommunens ekonomienhet ser det som en vinst för kommunen. Staten avstår helt enkelt från att ta in två miljarder i arbetsgivaravgifter från landets kommuner och landsting. Det rör sig om en tillfällig sänkning och som extra morot för att att locka till nyanställningar har staten lovat att de kommuner och landsting som ökar sysselsättningen helt skall slippa att betala arbetsgivaravgift för de nyanställda under nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".