Fornminne vittrar sönder

Stenkorset vid korsbetningen i Visby är allvarligt skadat. Tidens tand och föroreningar har skapat sprickor och söndervittring på korset och bilden i ringkorsets mitt går nästan inte att se längre. Gun Westholm, förste antikvarie på fornsalen, är förfärad av den här upptäckten och hon funderar nu över om korset kan få stå kvar eller måste räddas inomhus.
Just nu pågår förberedelserna för sommarens utställning om den danska invasionen på Gotland 1361. I samband med att material till den utställningen skulle samlas in upptäcktes att stenkorset tagit allvarlig skada de senaste åren. Korset är rest till minne av de tusentals som stupade i slaget då danske kung Valdemars soldater mejade ner de gotlänningar som försvarade sin ö. Korset står i närheten av massgravarna och tros vara rest cirka 1380. De senaste 50 åren tycks ha tärt mer än de tidigare 570 åren, för när Gun Westholm tittat på fotografier från slutet på 50-talet ser korset helt, rent och fräscht ut...
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista