Skolmat i Solbergaskolan. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland

Slut med salladsbord i skolan

Inga salladsbord, inget mjukt bröd och vatten i stället för mjölk en dag i veckan. Så kommer det att se ut i de gotländska skolmatsalarna under hösten.

Det har ansvariga chefer på barn- och utbildningsförvaltningen beslutat, trots att politikerna ännu inte beslutat om man ska begära tilläggsanslag från kommunstyrelsen eller inte.

– Barn och utbildningsförvaltningen kan inte göra av med pengar vi inte har och de här pengarna har vi inte, säger planerings- och försörjningschef Freddy Sirland.

– Då måste vi vidta de åtgärder som är möjliga. Vi kommer ändå inte att komma uppnå full täckning för det här underskottet som uppvisar närmare en miljon, fortsätter han.

Men kan man på det här sättet vara säker på att barnen får en tredjedel av sitt dagliga näringsbehov?

- Nej det kan man inte och det har vi också skrivit till politikerna i nämnden, säger Freddy Sirland.

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Lena Celion (m) säger att man begärt ytterligare information om det ekonomiska läget till nästa sammanträde.

Både socialdemokraten Eric Martell och vänsterpartisten Brittis Benzler säger att man inte vill ha några besparingar på maten och kommer att arbeta för ett tilläggsanslag, men det har inte de borgerliga partierna tagit ställning till om man ska göra eller inte.     

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".