Skyltar vid Tofta skjutfält. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.

Militären vill ha kvar Tofta skjutfält

Militären vill ha kvar den norra delen av Tofta skjutfält för att fortsätta öva och skjuta där.

Skjutfältet behövs trots att P18 är nedlagt, eftersom både hemvärnet och förband som kommer hit från fastlandet har skjutövningar där.

Militären kommer nu att vara på den norra delen och särskilt på helger blir verksamheten mer intensiv än tidigare, eftersom det är då hemvärnet övar.

Försvaret har aldrig haft nåt miljötillstånd för Tofta skjutfält, utan har bara haft dispens. Men nu krävs en ordentlig ansökan om miljötillstånd enligt miljöbalken som gäller sen 1999.

En första ansökan lämnades in i början av året, men länsstyrelsens miljöprövningsdelegation ville inte ta ställning till den.

Orsaken var att de tycker att försvaret tydligare måste förklara varför de vill vara på Tofta istället för skjutfälten Tingstäde eller Trelge i Fleringe. I somras lämnade försvaret in en ny ansökan.

1898 började försvaret köpa mark till Tofta skjutfält. Området växte fram till 1990-talet och är idag 2 700 hektar stort.

Nu är försvaret redo att överge 1 000 hektar söder om Blåhäll, och ansökan nu gäller den norra delen.

I försvarsbeslutet 2000 sa regering och riksdag att en del skjutfält ska behållas, trots att förband i närheten läggs ned.

Orsaken är att det tar lång tid att skaffa nya skjutfält om det säkerhetspolitiska läget förändras i framtiden och det svenska försvaret måste rusta upp igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".