Storstrejk får stora konsekvenser för vården

På måndag bryter storstrejken ut på Gotland. All personal inom kommunal tas ut i strejk, med några undantag bland annat inom vård och räddningstjänst.
Personalen vid sterilcentralen tas ut i strejk från och med måndag och två veckor framåt. Det gör att i stort sett alla planerade operationer ställs in, säger sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson. Men strejken kommer att märkas på många fler håll inom vården och omsorgen. Restaurangverksamheten på både Korpen och lasarettet drabbas, det betydar att varken patienter, anhöriga eller personal kan äta på restauranger. Kommunens transporter stoppas, med undantag för läkemedel som kommer att transporteras. Vaktmästarna går i strejk, vilket bland annat innebär att det inte finns någon som kan hantera tvätt eller post. Och det kan leda till att det blir brist på t ex rena sängkläder och arbetskläder efter bara några dagar. Det blir inte heller någon städning eller teknisk service, och bassängerna på Korpen och i Slite stängs helt från och med måndag. Delar av bårhusverksamheten drabbas av strejken. Där arbetar personalen med att visa avlidna personer för anhöriga, där görs obduktioner och där lämnas avlidna som ska begravas ut. Sjukhusledningen har begärt dispens för en rad uppgifter, men har inte fått besked ännu. Många frågetecken för hur hälso- och sjukvården drabbas av strejken alltså, men Jan-Olof Henriksson hoppas ändå att patienterna inte ska drabbas alltför mycket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".