Kräftor i kalkbrott i Smöjen utrotas med gift. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Lyckad utrotning av signalkräfta

Alla prover som hittills tagits i det gamla kalkbrottet i Smöjen visar att utrotningen av signalkräftorna där kan ha lyckats.

Det var för ett par veckor sedan som länsstyrelsen började sprida insektsgift i vattnet för att få bort signalkräftorna.

Lena Almqvist, länsstyrelsens samordnare för hotade arter, säger till Radio Gotland att inga levande kräftor upptäckts i vattnet efter giftutpumpningen.

För att inga djur skulle kunna gömma sig i sprickor i kalkbrottet har utrotarna gått mycket noggrant till väga och haft extra pumpar och dykare utmed kanterna för att inga signalkräftor skulle undgå utrotningen.

Provtagningen fortsätter, med vattenprover och sedimentprover för att se hur det gått.

Länsstyrelsens plan är att gotländska flodkräftor skall återinplanteras i de behandlade vattnen, när väl signalkräftorna är borta.

Gotlands län har sedan 2007 status som skyddsområde för den starkt hotade flodkräftan. Därför har Naturvårdsverket och Fiskeriverket gett länsstyrelsen i uppdrag att utrota de amerikanska signalkräftor som finns på Gotland. Signalkräftan är mer aggressiv än flodkräftan och konkurrerar därför ofta ut flodkräftan i de vatten där de båda arterna finns.

Länsstyrelsen på Gotland anser att det endast är en lycklig slump att de signalkräftor som illegalt satts ut i vatten på Gotland inte orsakat utbrott av kräftpest.

Signalkräftorna är motståndskraftiga mot pesten och kan ofta vara smittbärare utan att själva dö. Det gör att signalkräftan är en effektiv pestspridare till den känsligare flodkräftan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".