Lantbrukarnas Riksförbund

Vill inte tvinga fram våtmark

Bönderna på Gotland vill inte tvingas återskapa våtmarker, utan vill att det ska vara frivilligt. Det skriver Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i en kommentar till länsstyrelsens plan för att skapa våtmarker på ön.

Däremot tycker LRF att det är viktigt att skapa våtmarker, för att hushålla med vatten under längre tid och även rena vatten från näringsämnen. Men tvingande regler tror de minskar böndernas intresse för våtmarker.

Och de pengar som satsas på att återskapa våtmarker vill inte LRF ska tas från Landsbygdsprogrammet, eftersom det stödet redan nu används till mer och mer.

Rapporten om hur myrar skulle kunna återskapas på ön och vilken effekt det kan få har tagits fram på uppdrag av länsstyrelsen. Kommunen tycker att den handlar för mycket om att rena vatten i våtmarker, och vill istället veta mer om hur det kan påverka nivåerna i åar och vattendrag och även grundvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".