Lars-Åke Permerud, chef Gotlandsgruppen. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Hemvärnet behöver Tofta skjutfält

För att hemvärnet ska kunna utbilda hemvärnsmän och öva på Gotland måste de vara på Tofta skjutfält. Tingstäde skjutfält eller Trelge i Fleringe är inget alternativ.

De mindre skjutfälten på ön räcker inte ens till för hemvärnets skjutövningar, enligt Lars-Åke Permerud som är chef för Gotlandsgruppen och hemvärnet.

Försvaret har tillstånd för att öva och skjuta på Trelge, även om tillståndet inte räcker till för alla övningar på helger som hemvärnet behöver göra.

Men det finns inga förråd på Trelge och skjutfältet är så litet att oljud från skjutning skulle störa omgivningen mer än på Tofta. Det är också långt till lasarettet om någon skadas - och de hemvärnsmän som bara övar 20 timmar om året skulle lägga för mycket av sin övningstid på bilresor till och från Trelge.

Tingstäde är inte att tänka på eftersom kommunen har vattentäkt där och det inte går att skjuta med automatkarbiner eller tyngre vapen där.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".