Komvux rektor, Jan Boström och Mats Norrby som ansvarar för yrkesutbildningarna på Komvux Gotland. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland.

Stopp för att höja betyg på komvux

Kommunen stoppar möjligheten att läsa upp betygen på komvux direkt efter gymnasiet för de som redan har godkända betyg i ämnena.

Den som gått ut gymnasiet sätts i karantän i tre år och först därefter blir det möjligt för eleverna att förbättra sina betyg, enligt komvux rektor Jan Boström. Gotland är bland de sista kommunerna i landet som inför regeln. Storstäderna införde den redan vid årsskiftet.

Komvuxrektorn Jan Boströms råd till de ungdomar som vill läsa vidare på högskolan är att försöka få så bra betyg som möjligt direkt på gymnasiet. Den som däremot inte läst ett ämne i gymnasiet, eller inte fått godkännt betyg kan fortfarande läsa upp det ämnet direkt på komvux.

De ungdomar som inte vill läsa vidare på högskola kan fortfarande gå direkt från gymnasiet till komvux för att läsa yrkesutbildningar där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".