Nya gravar hittade hos Cementa

Ytterligare gravar har hittats i Västra brottet, där ett skelett hittades förra veckan. Fyra gravar till har hittats i området, enligt arkeolog Dan Carlsson.

Det var i samband med schaktarbeten i Cementas västra brott som ett skelett kom i dagen. Cementa begärde då att Länsmuseet på Gotland skulle göra en större arkeologisk undersökning.

Kanske har människorna i gravarna dött på 800-talet eller 900-talet. Gravarna ligger 2 meter över havet i det som var strandlinjen på vikingatiden. Dan Carlsson säger att placeringen kan ge besked om att det sannolikt fanns en liten hamnplats där i Othem vid tiden för deras död.

I området för gravarna finns på gamla kartor en plats som kallats ”snäckgärdet”. Snäckor var en sorts båtar och namnet antyder därför att det förmodligen funnits en liten hamnplats där. ”Snäckgärdet” är försvunnet nu, eftersom platsen ligger i Cementas stora Spillingsbrott.

Dan Carlsson säger att gravarna indikerar sambandet mellan gårdarna och Bogeviken och han tycker att det är fascinerande att det nu hittas gravar som kan knytas till gårdarna.

Med tanke på Cementas planerade utvidgning västerut så beslutade Cementa efter det första skelettfyndet att det måste göras en särskild arkeologisk undersökning för de båda aktuella stenbrotten i området - Västra brottet och File hajdar.

Cementas miljöansvariga Kerstin Nyberg säger till Radio Gotland att gravfynden kan få betydelse för framtida ansökningar om brytning. Det finns alltså inte bara naturvärden att tänka på - utan kanske också kulturvärden. Men Dan Carlsson tror att gravarna kommer att tas bort.

Dan Carlsson säger att det inte har gjorts någon regelrätt arkeologisk utredning i samband med planläggningen av Cementas brytningar. Det kan tyckas märkligt, säger han, men nu kommer områdena att synas närmare på jakt efter fler fornlämningar. Dan Carlsson säger att det numera är självklart att i stora exploateringsärenden också ta hänsyn till kulturvärden.

Det fornminnesregister som finns är långt ifrån komplett. På 70-talet när fornminnesinventeringen gjordes missades mycket, säger Dan Carlsson. Registret innehåller bara ”toppen av ett isberg”, säger han.

– Vi upptäcker ständigt nya fornlämningar när vi rör oss i terrängen, säger Dan Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista