Gråbo vårdcentral. Foto: Helen Birch/SR Gotland

Vänstern kritiskt till vårdföretag

Vänsterpartiet på Gotland är kritiskt till att vårdföretaget Carema kan komma att ta över och driva vårdcentralen på Gråbo i Visby i privat regi.

I Gotlandsnytt på fredagen berättade vi att Carema räknar med att öppna sin vårdcentral vid årsskiftet.

Trots att företaget uppfyller alla krav som kommunen ställt vill vänsterpartisten Carina Lindberg inte att de får skriva kontrakt på att driva vårdcentralen på Gråbo. Bland annat för att landet Singapore är delägare till vårdkoncernen.

– Jag tycker inte att gotlänningarnas skattepengar ska gå till Singapores regering - för det är vad som händer, säger Carina Lindberg till Radio Gotland.

Den nordiska vårdkoncernen Carema ägs av företaget Ambea. Koncernen omsatte 5,3 miljarder kronor 2007 och hade 6 650 anställda. Ambea ägs i sin tur till 16 procent av Singapore. Huvudägare med 75 procent är investmentbolaget 3i.

Vänsterpartiet som är helt emot privatiseringen av vården tycker inte heller om att internationella riskkapitalbolag tjänar pengar på vård på Gotland.

– Jag tycker inte att våra skattepengar ska hamna i riskkapitalbolag eller i förtryckarregimer, säger Carina Lindberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".