Vill locka fler till politiken

Centerpartiet på Gotland har tappat en tredjedel av alla förtroendeuppdrag under de senaste tio åren. Det minskade engagemanget och det växande politikerföraktet är ett stort hot mot demokratin, säger centerpartisten Lars Thomsson.
Partiet presenterade därför idag en demokratirapport med tänkbara lösningar för att locka fler människor till partipolitiken. Centerpartiet vill få fler politiska uppdrag och på så sätt ge en rimligare belastning för fritidspolitikerna - ett förslag är att dela upp ett antal nämnder och styrelser, som skulle resultera i en gymnasienämnd, en räddningsnämnd, ett linjetrafikbolag och ett näringslivsutskott. Partierna måste också hitta nya mötesplatser och använda IT mer för att locka ungdomar till politiken, säger Lars Thomsson. Gotlandscenterns demokratirapport ska behandlas i nästa fullmäktige och utredas till kommande mandatperiod.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista