Ardre

Svenska kyrkan anklagas för miljöbrott

Svenska kyrkan anklagas för miljöbrott i skogen vid Mullvalds i Ardre. Det var efter stormen Gudrun som kyrkan, genom Mellanskog, avverkade skog i biotopskyddat område.

Länsstyrelsen anser att höga naturvärden skadats, men åklagaren har valt att lägga ner förundersökningen. Det draget har fått länsstyrelsen att begära omprövning hos åklagaren.

Länsstyrelsen vill få någon fälld för det brott som anses begånget i skogen vid Mullvalds i Ardre.

I ett brev till kammaråklagare Mats Wihlborg begär skogsvårdskonsulenten Arne Pettersson och länsassessorn Morten Spencer att åklagaren omprövar sitt beslut att inte väcka åtal för skogsavverkningen.

Enligt Skogsstyrelsen är avverkningen vid Mullvalds den hittills största som skett i ett biotopskyddat område i Sverige. I området fanns Gotlands enda växtplats för orkidén ”skogsfrun”. En blomma som är fridlyst i hela landet.

Länsstyrelsen påpekar i brevet till åklagaren att Visby stift fått 350 000 kronor i ersättning från länsstyrelsen för att INTE utföra avverkning, gallring, röjning, plockhuggning, uttagning av död ved och för att INTE ta ut vindfällda träd inom området.

På stiftet var de medvetna om att det var ett biotopskyddat område som drabbats av stormfällningar. Men i åklagarens redovisning av ärendet framgår att han haft svårt att bevisa ”uppsåt” till brott.

Objektivt sett har ett brott begåtts mot miljöbalken, slår han fast. Lagstridigt och med skador eller risk för skador på naturmiljön som följd. Samtliga inblandade har förfarit oaktsamt, slår han fast och försvårande är att de misstänkta är yrkesmän som borde ha haft bättre kunskap och kännedom om reglerna.

Men åklagaren kommer fram till att de inte når upp till ”straffbar oaktsamhet”. Det var en extrem situation efter Gudrun och i den stressiga situationen blev det missförstånd i kommunikationen mellan stiftet och Mellanskog, konstaterar åklagaren, som alltså valde att lägga ned förundersökningen.

Åklagaren Mats Wihlborg säger till Radio Gotland att han står fast vid sitt beslut att inte väcka åtal. Han har ännu inte fått brevet från länsstyrelsen, men säger att han kommer att skicka det vidare till överåklagare i Malmö för eventuell ny prövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista