Många går ur svenska kyrkan

Antalet utträden ur Svenska kyrkan ökar. Under september och oktober lämnade närmare två hundra personer Visby domkyrkoförsamling.
Förra veckan var det sista datum för att begära utträde ur Svenska kyrkan för att slippa betala kyrkoavgift i nästa års deklaration. Skälen till utträdena är ofta ekonomiska. En person med medelinkomst betalar ett par tusen kronor om året i kyrkoavgift. Avgiften är inkomstrelaterad, men redan vid förra kyrkomötet fanns förslag på att införa en maxtaxa för kyrkoavgiften. Den kraftiga medlemsminskningen aktualiserar de kraven på nytt. Precis som med fackföreningsavgiften vill nu många inom Svenska kyrkan att kyrkoavgiften skall vara begränsad och inte beroende av inkomsten. Församlingarna och stiften kan drabbas mycket hårt ekonomiskt om avhoppen fortsätter. Hittills i år har 412 personer lämnat Visby domkyrkoförsamling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".