Gotland får en vetenskaplig vecka

Gotland får nu en ”populärvetenskaplig vecka”. Vecka 40 skall framöver ägnas åt heta ämnen som skall lyftas fram för en bredare publik.

Länsstyrelsen och högskolan finns med som aktörer när det skall föreläsas om aktuella ämnen på Gotland.

Länsmuseets Gun Westholm har varit med och hittat på den populärvetenskapliga veckan.

Det blir ”forskarfika”, frukostsamlingar, på morgnarna hela vecka 40. Det blir lunchföreläsningar och kvällsföredrag, allt för att programmet skall kunna locka också dem som arbetar den här veckan.

När väl idén till veckan var kläckt tillsattes en grupp, bland annat med folk från länsstyrelsen och högskolan. Uppgiften blev att tänka ut programmet. Vad är aktuellt? Vilka resurser finns i de egna leden på Gotland för att diskutera heta ämnen?

Det har gått undan och veckan drar igång nu i år trots att Gun Westholm och de andra egentligen tänkte att de behövde en längre startsträcka för att etablera den nya ”populärvetenskapliga veckan”.

Det program som tagit form har många brokiga rubriker. Det skall föreläsas om ”fisk till middag”, länsstyrelsens fiskeexpert Rolf Gydemo skall prata om konsumentens val.

Vad är hållbar utveckling egentligen? På det temat tar högskolans Raine Isaksson till orda.

Länsstyrelsens Lars Vallin ställer frågan är Östersjön ett dömt hav?

Men vid sidan av miljöspåret, hotet mot klimatet, finns ett kulturspår där skattexperten Majvor Östergren talar om plundringar av skattplatser på Gotland, det skall ordas om byggnadsvård i kombination med energieffektivitet och debatteras hur Sverige skall bli ett världsledande kulturland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista