Dyrbar botanisk bok försvunnen

En värdefull botanisk bok har försvunnit ur den antika läroverkssamlingen. Åtminstone en volym av ”Phytanthoza iconographia” från 1730-talet är borta. Det är oklart när och hur den försvunnit, men arkivarien Sten Körner utgår från att verket stulits.

Boken kallas ”phytanthozan” och Sten Körner upptäckte förlusten när han katalogiserade böckerna i samlingen.

Fanns på tidningsbild
Han vet att boken fanns i samlingen åtminstone 1967 då bibliotekarien Gustaf Fritz poserade med den på en tidningsbild som Sten Körner råkade på ögonen på.

När han med förstoringsglas synat boken på bilden kan han med säkerhet säga att det verket inte finns i läroverkssamlingen idag.

Tusentals handmålade växter
Den sannolikt stulna boken är en flora med färgillustrationer i kopparstick.

”Phytanthozan” är ett bokverk som apotekaren och botanikern Johann Wilhelm Weinmann ligger bakom. En tysk född i slutet av 1600-talet.

Han gav under åren 1737-1754 ut praktverket ”Phytanthoza iconographia” i sex olika delar, med tusentals handmålade växter, åtminstone 500 målade av 1700-talets kanske främste växtmålare Georg Dionysius Ehret som också målade och illustrerade åt Carl von Linné.

Kvar i den antika läroverkssamlingen i Visby finns del två av ”phytanthozan”.

Åtminstone en del är borta, säger Sten Körner och det är möjligt men det går inte att bevisa att det kanske funnits ännu fler av delarna i samlingen.

Skadestånd finansierade katalogisering
Läroverkssamlingen där ”phytanthozan” försvunnit innehåller uppåt 30 000 böcker och där fanns tidigare Isaac Newtons ”Principia Mathematica”.

Det var boksamlingens mest värdefulla verk, som fräckt stals 1996 och såldes på auktion i London. Stölden uppdagades, tjuven dömdes till ett års fängelse och kommunen fick ett skadestånd på drygt en miljon.

Det skadeståndet har bland annat finansierat den katalogisering som Sten Körner därefter fått i uppdrag att göra.

Kulturhistorisk skandal
Körner tycker att det är en kulturhistorisk skandal att böckerna i läroverkssamlingen varit okatalogiserade så länge.
Hur många fler böcker som kan ha försvunnit, innan den systematiska innehållsförteckningen av samlingen gjordes, vet ingen idag.

Sten Körner skrev, efter upptäckten av bokförlusten, ett PM om bokförluster i Visby läroverkssamling, där han efterlyser en framtidsplan för vården av samlingarna.

Men hans Pro Memoria har inte väckt några större reaktioner och stölden av ”phytanthozan” är inte ens polisanmäld.

Böckerna ägarstämplas
Sten Körner säger att ”phytanthozan” inte var stämplad med någon ägarmarkering.

Han bedömer därför att det är lönlöst att försöka hitta den stulna boken, för det går inte att bevisa att den tillhör läroverkssamlingen.

Men framtida tjuvar behöver inte göra sig besvär. Sten Körner har sänkt eventuella boktjuvars intresse genom att ägarstämpla på titelsidorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista