Skummande grönt dricksvatten

Grönt skummande dricksvatten drabbade en fastighetsägare i Visby i lördagskväll. Orsaken var att ägaren till grannfastigheten, den gamla senapsfabriken, hade låtit ättikssprit rinna ut i ett dike.
Ägaren till fabriken höll i lördagskväll på att tömma en stor tank på ättikssprit när han lämnade ett rör kvar som stod och sakta rann ut i ett dike. Det handlade om 12-procentig ättikssprit och han är själv förvånad att det kunde få sådana effekter. - Det här är djupt beklagligt, säger ägaren Sivert Sundell till Radio Gotland, som själv bor på området. Orsaken till att ättiksspriten kan få sådana effekter när det rinner ut i grundvatten är Gotlands speciella bergart, förklarar sektionschefen för miljöskydd på kommunens miljö och hälsoskyddskontor Emelie Vejlens. - Genom att berggrunden ibland ser ut som vid Lummelunda grottorna så bildas hålor och bassänger, och om ättiksspriten kommit ner i en sådan bassäng kan den bli oerhört koncentrerad, säger Emelie Vejlens. Än så länge har bara en enda fastighetsägare drabbats, men övriga boende i området på Öster i Visby har varnats. Nu blir det polisens sak att utreda det misstänkta miljöbrottet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".