Kritik mot ny vårdorganisation

Den nya omdiskuterade primärvårdsorganisationen och konkurrensplanen kan komma att brytas upp om det blir ett maktskifte i kommunen vid valet nästa höst.
Kritiken har varit stor från både allmänhet och oppositionspartierna som framförallt ifrågasätter en privatisering av vårdcentralerna. Tanken med den nya primärvårdsorganisationen är att vården ska delas in i basåtagande och tilläggsåtagande. Läkare ska få sig tilldelade patienter efter poäng, det ska bli tydligt hur mycket vården kostar och tanken är att underlätta en privatisering av vårdcentralerna. Men kritikerna av den nya organisationen ser den som en skrivbordsprodukt där viss vård faller mellan stolarna. När förslaget röstades igenom förra veckan så var det med 6 borgeliga röster mot oppositionens 5. Alla oppositionspartierna ville återremittera både primärvårdsutredningen och förslaget på nytt konkurrensprogram som tar upp privatisering av vårdcentralerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista