Rivningshotat vindkraftverk får nytt bygglov

Byggnadsnämnden på Gotland säger enhälligt ja till att vindkraftverket vid Bols i Havdhem får stå kvar. Detta trots att det enligt regeringsrätten har tidigare sagt att verket skulle vara rivet senast i december i fjol, eftersom det bullrade för mycket.
Men istället för att riva verket lämnade ägaren in en ny ansökan om bygglov. Byggnadsnämnden anser nu att verket är så förändrat att det inte längre kommer att bullra och störa omgivningen och ger nytt bygglov vilket innebär att verket trots allt kommer att stå kvar. Det mesta talar för att byggnadsnämndens nya beslut kommer att överklagas från dem som vill ha bort vindkraftverket. Bror Lindahl i föreningen Värna det gotländska kulturlandskapet är förvånad och förbannad och anser att byggnadsnämnden gått emot de regler som fullmäktige antagit om avståndet mellan vindkraftverk och bostäder. Han lovar advokathjälp från föreningen till de sakägare som vill överklaga beslutet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".