Visby

Nytt internationellt center

Det nya internationella centret för lokal demokrati har precis börjat sin verksamhet i Visby. Än så länge arbetar tre anställda med att att få igång olika demokratiprojekt mellan svenska kommuner och kommuner i u-länder i Afrika, Asien och Balkan.
Birgitta Svensk är generalsekreterare och chef för centret och har själv arbetat med demokratiprojekt i Zanzibar, som hon anser är ett bra exempel. 

Det handlar både om rent praktiska samarbeten, om skola och sop-återvinning och om utbildning i till exempel lokalt självstyre. En kunskaps- och forskningsbank med ett nätverk av experter skall också byggas upp. Demokraticentret bekostas av Sida med 75 miljoner kronor om året.
Sammanlagt skall tio personer anställas. Invigning blir det i början av nästa år.

Gotland blir spindeln i nätet för ett kunskapsutbyte genom samarbeten mellan svenska kommuner och kommuner i utvecklingsländerna.
De anställda i Visby skall arbeta med att få igång olika demokratiprojekt på lokal och kommunal nivå världen över.
Mycket av det här demokratiarbetet har tidigare drivits av Sveriges kommuner och landsting som också har majoriteten i styrelsen för demokraticentrat. Övriga ledamöter utses av Gotlands kommun och Lunds universitet.

Arbetet bekostas av Sida med 75 miljoner kronor om året.
Pengarna skall gå till de kommuner som driver demokratiprojekten och till forskarstipendier.

Än så länge har bara tre personer hunnit börja arbeta på demokraticentret, men snart sätter rekryteringen igång av både handläggare, ekonomichef och en administratör.
Till årsskiftet flyttar demokraticentret in i gamla kasernen i Visby hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".