Medicin mot gula fläcken återupptas

Nu finns det återigen hopp för dem som fått nedsatt syn i gula fläcken. Den nya behandlingsmetoden, som stoppades på grund av brist på pengar, kommer att återupptas, hoppas hälso och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Olof Jacobsson. 

Det hela gäller alltså en ögonbehandling där en speciell medicin sprutas in i näthinnan, Lucentisinjektioner.

Metoden har visat sig ge ett mycket bättre resultat än de laserbehandlingar man använde fram till förra året. Den stora skillnaden är att det till och med går att förbättra synen. Men eftersom det är en ny metod så kostar det än så länge mer per patient. Och det är just kostnaden som gjorde att hälso- och sjukvårdsnämden i augusti stoppade fler behandlingar.

Men nu har sjukvårdspolitikerna insett hur viktig metoden är och på nästa sammanträde i oktober ska man alltså ta upp frågan igen. Än så länge är det en patient som ögonkliniken tvingats säga nej till och två som utreds. Men det gäller att beslutet kommer snabbt för behandlingarna måste inledas inom en månad.

Per Olof Jacobsson, ordförande i hälso och sjukvårdsnämnden säger att politikernas uppgift ju är att se till enskilda personers välbefinnande och också samhällsnyttan.

Per-Olof Jacobsson säger att man därför hoppas kunna ge klartecken redan nu i höst, men senast till årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".