Miljöpartiets Stefaan de Maecker

Partierna förberder sig för EU val

Valet handlar om vilka politiker som ska företräda Sverige i Bryssel, alltså valet till till EU-parlamentet, som äger rum i början av juni 2009.

Socialdemokraterna på Gotland har två personer med på den lista som sammanställts av partiets sydöstra distrikt, och det är Hanna Westerén (tidigare Nyman) och Åke Svensson. Den listan toppas för övrigt av riksdagsmannen Håkan Juholt från Oskarshamn.

– Mina förhoppningar för mig själv att jag skulle hamna i Bryssel är små, men jag ser det som en möjlighet att vara med och debattera europeiska frågor. Det är det som jag ser som den stora utmaningen, säger Hanna Westerén, som ser en av sina främsta uppgifter att få fler personer att intressera sig för valet och gå och rösta.

Moderaterna har nominerat Jenny Guteäng, medan gotlandscentern har tre namn på sin regionala lista: Hans Klintbom, P-O Jacobsson och Karl-Johan Boberg.

Vänsterpartister, folkkpartister och kristdemokrater har mer tid på sig att fundera på vilka de vill se i Bryssel.

Inom miljöpartiet har medlemmarna fått rösta om man ska stå fast vid det gamla kravet på att Sverige ska lämna EU. Partiets ordförande på Gotland, Stefaan de Maecker, säger till Radio Gotland att han anser det kravet vara orealistiskt.

– Däremot delar jag mycket av kritiken mot EU. Man kan ju börja med den enkla saken med att få stopp på flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg, säger Stefaan de Maecker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista