Östersjösamarbete mot fosfater

Fler Östersjöländer borde följa Sveriges exempel och förbjuda fosfat i tvättmedel. Det tycker Naturskyddsföreningen, som har börjat samarbeta kring fosfaterna med miljögrupper runt Östersjön.

– Det stora problemet är att folk fortfarande anser att det som är ekologiskt är dyrt. Fosfat tvättmedel anses fortfarande bättre. Det saknas kunskap om miljöfaran, säger Jacob Skorupski, från polska miljögruppen Gaja.

Fosfater i tvätt och diskmedel förorenar Österssjön. Sverige, Belgien, Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Norge har infört förbud. Men det räcker inte Svenska Naturskyddsföreningens Klas Hjelm:

– Vi måste ha ett starkare folkligt stöd så att ministrar politikerna i de olika länderna känner att här finns ett stöd i våra länder för att gå fram med ett förbud, säger han.

Främst gäller kampanjen länderna runt Österssjön. Olika, men med ett gemensamt:

– Folk vill inte köpa ekologiskt tvättmedel för det är ekonomisk kris, så vi försöker få dem att köpa lite dyrare, men använda mindre tvättmedel per gång, säger miljöaktivisten Dace Jansone från Lettland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista