1 av 2
Björn Jansson
2 av 2
Eva Nypelius, centern.
Gotlands kommun

Inga fler skattesänkningar

Det blir ingen mer skattesänkning för gotlänningarna under den här mandatperioden. Det slog kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c) fast, när budgeten för Gotlands kommun de kommande åren presenterades.

Det är det förändrade ekonomiska läget, med tappade skatteintäkter som gör att kommunledningen inte ser någon möjlighet att fortsätta de skattesänkningar de gick till val på.

Centerns Eva Nypelius säger att det rör sig om 73 miljoner i tappade skatteintäkter från juni månad och att det därmed inte finns utrymme till några fler skattesänkningar.

Oppositionsrådet Björn Jansson (s) håller med Eva Nypelius om att det bara är att bita i det sura äpplet och tycker att det var en äppelsort som den borgerliga majoriteten aldrig borde ha odlat fram och det inte är rimligt med någon skattesänkning den närmaste tiden. 

Det finns även en del satsningar i kommunens budget.

Bland annat ska kommunens fastigheter bli mer miljövänliga och därför investeras 6,3 miljoner i att byta ut uppvärmningssystemet på Lövsta.

Förskolorna i Fole, Väskinde och Västerhejde byggs ut för att kunna ta emot fler barn och det blir nya äldreboenden vid Sudergården i Burgsvik, Klostergården i Roma och Östersol i Katthammarsvik.

Den borgerliga Alliansen inför också vårdnadsbidrag för barn mellan 1 och 3 år från januari nästa år.

Och det behövs en ny arenahall/idrottshall i Visby konstaterar Alliansen också. Alternativet med en upprustning av befintlig anläggning, det vill säga Södervärnshallen, är inte längre aktuell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista