VA-anslutning

Ödetomter kan tvångsanslutas

Gotlands kommun har skickat ut brev till omkring 250 fastighetsägare med information om att de ska betala för en anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Det gäller fastigheter dit det kommunla VA-nätet är framdraget, men som hittills inte är anslutna. Det här är reglerat i vattentjänstlagen, som började gälla 1 januari 2007.

Många fastighetsägare har reagerat på brevet. Flera av dem som har hört av sig, har varit upprörda över att de ska behöva ansluta en obebyggd tomt till vatten- och avloppsnätet.

Ofta rör det sig om en tomt som ligger i anslutning till det hus ägarna bor i, men som de inte tänker bygga på och bara använder som en del av sin trädgård.

En av anledningarna till att brevet kommer just nu är att kommunen planerar att nästa år höja avgiften för anslutning till det kommunala VA-nätet från dagens 112 500 kronor till 155 000 kronor.

De som nu har fått brevet om anslutning slipper betala den förhöjda anslutningsavgiften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".