Protest mot stenbrytning i Bunge. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
Miljödomstolen

Protester mot stenbrytning i Bunge

Fältbiologer demonstrerade utanför kongresshallen Wisby Strand när Miljödomstolen inledde förhandlingarna om Nordkalks ansökan om att få bryta kalksten vid Ducker i Bunge.

-Det är ohållbart att använda kalk som är en ändlig resurs på det slösaktiga sätt som vi gör idag, säger Ditte Gren-Petersen, en av de demonstrerande fältbiologerna.
Hon anser att jobben bara kommer att finnas under en begränsad tid och att det inte är långsiktigt att bara hänvisa till jobben.

Vid miljödomstolens förhandlingar har företrädare för Nordkalk berättat vad de tänkt göra och bland åhörarna finns många naturvårdsintreserade liksom anställda vid Nordkalk.

Bengt-Göran Ögren är en av de anställda vid Nordkalk som säger att han känner stor oro för vilket beslut som miljödomstolen kan komma fram till.

På torsdag ska miljödomstolen åka till Bunge och titta på platsen för det planerade stenbrottet och på fredag blir det slutpläderingar inför miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista