Nord Streams tekniske direktör Dirk von Ameln. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Åsikter om gasledning hemlighålls

Nord Stream har valt att hemlighålla resultatet av en opinionsundersökning om gotlänningarna tycker om bolagets planerade gasledningen i Östersjön.

Telefonintervjuer gjordes våren 2008 och frågorna gällde bland annat miljökonsekvenserna, hotet om ökat ryskt inflytande i Östersjön och den svenska regeringens möjligheter att påverka projektet. De som svarade på enkäten fick också svara på vad de tyckte om gasledningen i stort och om de hade förtroende för Nord Stream.

Men trots tidigare löften om att resultatet skulle offentliggöras, har Nord Stream nu valt att lägga locket på. Företagets kontaktperson i Sverige, Dan Svanell, säger att undersökningen inte kommer att offentliggöras, utan bara är till för internt bruk inom bolaget.

Gasbolaget gjorde liknande undersökningar i flera länder i Europa, och Dan Svanell, säger att det inte går att lyfta ut de gotländska svaren ur hela undersökningen.

Efter att undersökningen gjordes har Nord Stream kompletterat sin ansökan om gasledningen och frågan ligger nu hos den svenska regeringen för beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista