Krister Mild biolog Naturvårdsverket. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
Miljödomstolen

Naturvårdsverket kritiskt till Bungebrott

Den kalkstenstäkt som Nordkalk vill starta vid Ducker i Bunge strider mot kravet på långsiktig hushållning med naturresurser, anser Naturvårdsverket, som presenterade sina synpunkter för miljödomstolen som sammanträder i Visby. 

Det är uppenbart att det kan bli påtagliga skador på ett område som är klassat som riksintresse för naturvården anser Naturvårdsverket.

- Nordkalk hävdar att det är ett mycket litet område. Men också mycket små ingrepp kan ha en påtagligt negativ inverkan på naturen, och i det här fallet handlar det om omfattande skador på naturmiljön, sade John Sjöström på Naturvårdsverkets miljörättsavdelning, och påpekade att man måste titta på alternativa platser för brytning i närområdet.

Liksom igår hade ett hundratal personer samlats för att lyssna till förhandlingarna, både anställda inom kalkindustrin, medlemmar i naturvårdsorganisationer och andra, bland annat företrädare för Cementa i Skövde, Svenska mineral och liknande företag.

Och Naturvårdsverket har fortfarande förhoppningar om att man ska kunna bilda en nationalpark i Bunge.

- Vi anser att det här är ett mycket bra exempel och en mycket representativ plats för att visa upp den här unika gotländska naturen, med de här specifika gotländska inslagen - kalkberggrunden, med den här typen av skog och vätar, sade Krister Mild som är biolog på Naturtvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista