Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hyrestvist om Valnöten

Tvisten om hyran mellan de boende i kvarteret Valnöten i Visby och Gotlands kommun har nu drivits vidare till hyresnämnden. Kommunen som gick i borgen för fastigheterna fick ta över när förre ägaren gick i konkurs. På sju år har inte hyrorna höjts och när nu kommunen vill höja hyran kraftigt, protesterar de boende och vill istället köpa fastigheten.
Tekniska nämnden föreslår en hyreshöjning på nästan 14 procent för kvarteret valnöten. Hyresgästerna vill bara går med på tre procents höjning av hyran. Ärendet var uppe i hyresnämnden i förra veckan då nämnden föreslog en en bruksvärdeshyra och sedan avslutades förhandlingarna. Nu skall parterna försöka enas. Valnöten består av fem hus med totalt 66 lägenheter på adressen Ravinstigen och ligger ovanför södra hamnen i Visby. Kommuns pris för fastigheten år 1995 var 73 miljoner. Fastigheten kom i kommunens hand i samband med den förre ägarens konkurs. Det var ett kommunalt borgensåtagande som gjorde att kommunen blev tvungen till ett inlösen av borgen. Köpet av kvarteret var alls inte någon önskad investering utan ett sätt för kommunen att söka minska följderna av den ekonomiska skada som konkursen vållade kommunen. Fastigheten Valnöten går med förlust för kommunen varje år med en miljon två hundra tusen kronor säger man på fastighetskontoret och på Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen tycker för övrigt att det är konstigt att hyrorna är så låga och att inte Gotlandshem övertar fastigheterna. Valnötens hyresgäster har bildat en bostadsrättsförening och vill köpa fastigheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".