Sjöfarten behöver mer personal

Varslen på landets arbetsplatser ökar, men det finns områden där arbetsgivarna efterlyser mer personal. På Gotland sysselsätts nästan 500 personer inom sjöfarten - men betydligt fler behövs.

Johan Markström, en av delägarna i Wisby Tankers, säger att det hos dem finns personal som jobbar till långt förbi pensionsåldern.

På två år har antalet arbetslösa fartygsbefäl minskat från 160 till 10 stycken. För teknikerna och matroserna ser utvecklingen i stort sett likadan ut.

Sjöfartsverket har krav på vilken besättning ett fartyg måste ha för att få lämna hamnen. Detta gör att det ställs stora krav på att de anställda ställer upp vid sjukdom och semestertider.

På Gotlandsbolaget säger man sig vara i ungefär samma situation när det gäller att hitta ny personal. För att skapa fler utbildade matroser har man valt att stödja sjöfartsutbildningen på Christopher Polhemsgymnasiet. För bara några år sedan var utbildningen nedläggningshotad, men i år var det 25 sökanden till de 16 platserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista