Majoritet i Gotlands fullmäktige säger ja till EMU

Mer än hälften av ledamöterna i Gotlands kommunfullmäktige tänker rösta ja i höstens folkomröstning om euron. Det visar en genomgång som Radio Gotland har gjort.
Av de 71 som sitter i Gotlands kommunfullmäktige säger 38 ja till att Sverige går med i EMU och byter kronan mot euro. Sjutton säger nej och sexton är osäkra. Bland de osäkra lutar tre åt ja, men fyra åt nej. Nio av de osäkra vill eller kan inte säga vartåt det lutar. Flera av fullmäktigegrupperna är helt eniga i sin uppfattning. Alla folkpartister, kristdemokrater och moderater säger ja. Samtliga miljöpartister säger nej. De två största partierna i fullmäktige, socialdemokraterna och centern är båda splittrade i frågan. De allra flesta socialdemokrater, fjorton, har bestämt sig för att säga ja i folkomröstningen. Fem socialdemokrater säger nej. Sju säger att de inte bestämt sig. Av centerpartisterna säger fem ja till EMU, en nej, och sju är osäkra. I vänsterpartiet säger sju av ledamöterna nej till EMU, en säger ja.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".