Gamla hamnterminalen i Visby. Foto: Eva Sjöstrand/SR Gotland.

Kommunen hyr ut billigt till "Pigge"

Gotlands kommun hyr ut kontorslokaler i Visby hamn långt under marknadsmässiga hyror i området och går därmed miste om minst tre miljoner kronor i hyresintäkter. I hyreskontraktet står också att hyran inte ska höjas på femton år.

Staffan Bergwall, som är fastighetsförvaltare och vice ordförande för kommunens revisorer, tycker att det finns flera egendomligheter i hyreskontraktet.

Lokalen det handlar om ligger i gamla hamnstationen i Visby. Den är på 300 kvadratmeter och kostar 760 kronor per kvadratmeter och år.

Kontraktet skrevs för ett år sedan och är undertecknat av tekniske chefen Bertil Klintbom på kommunen och Stig ”Pigge” Werkelin på företaget Östersjöns Förvaltning AB.

Som jämförelse finns exempelvis Almi som betalar 1 350 kronor per kvadratmeter och år för sina lokaler vid hamnen.

Designutbildningen i Björkanderska magasinet betalar
1 517 kronor per kvadratmeter och Svenskt näringsliv i Ekmanska fastigheten betalar 1 100 kronor per kvadratmeter och år.

I hyreskontraktet med Werkelins bolag ingår också ett antal parkeringsplatser och sammantaget kan avtalet innebära att Gotlands kommun går miste om drygt 3 miljoner i hyresintäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista