Eva Pettersson med budkavlen. Foto: Clary Winberg/SR Gotland.

Kulturen kommer till bygdegården

Runt om i de gotländska bygdegårdarna pågår just nu förberedelser för en ”kulturhelg” i höst.

Bygdegårdarnas Riksförbund ligger bakom en budkavle som färdas genom landet nu - som ett upprop för mer kultur på landsbygden.

I veckan kom budkavlen till Gotland. Eva Pettersson, som är kulturansvarig i bygdegårdsdistriktet på Gotland, anser att kulturpolitikerna i landet behöver fördela kulturpengarna mer rättvist.

Sveriges kulturpolitiker uppmanas att se över vilken spridning satsningar på kultur har i landet, med andemeningen att fördelningen i dag inte är rättvis.

Det är helgen den 22-23 november som av Bygdegårdarnas Riksförbund utlysts som ”kulturhelg” och förhoppningen är att det ska arrangeras något evenemang i var och en av landets 1 400 bygdegårdar.

Eva Pettersson säger att det just nu pågår förberedelser för vad som ska ske runt om på Gotland. Hon känner till att det finns planer på hantverksutställningar, berättaraftnar, konstutställningar, kaffekalas, författarkvällar, fotoutställning, musikcafé, teaterföreställningar och brödbak.

– Det kommer att finnas i stort sett alla slags kulturyttringar i bygdegårdarna den helgen, säger Eva Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista