Snabbgående räddningsbåt försvinner

Regeringen har avslagit länsstyrelsens begäran om att Sjöräddningssällskapet ska få fortsätta att låna försvarets stridsbåtar för sjöräddning gratis. En av dessa båtar är för närvarande placerad på Fårö.
Sjöräddningssällskapet får fortsätta att låna båten gratis till årsskiften, men därefter kommer försvaret att ta ut en hyra för den. Hur den hyran ska betalas blir nu upp till Sjöräddningssällskapet att förhandla med Sjöfartsverket om säger man från försvarsdepartementet idag. Men Sjöfartsverket är kallsinnigt till att bekosta fortsatt verksamhet med stridsbåten på Fårö. Det finns tillräckligt med andra båtar som kan användas för sjöräddning, säger Ulf Hallström som är ansvarig för sjöräddningsfrågor på Sjöfartsverket. Rolf Gunnarsson, moderat i riksdagens försvarsutskott, sa vid ett besök på Gotland i veckan, att det finns en politisk enighet om att båtarna ska vara kvar, eftersom de gör en stor insats. Men trots det kan båtarna komma att försvinna efter årsskiftet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".