Rödlistade fiskar i fiskdisk. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
SR-undersökning visar

Rödlistade fiskar säljs i butikerna

Fiskar som anses utrotningshotade, alltså rödlistade, säljs i flera fiskdiskar på Gotland. Det framgår av en undersökning som Radio Gotland gjort.

Trots att världsnaturfonden listar arter som hotas av utfiskning är det gott om just dessa fiskar butiker i landet. Rekommendationen att inte sälja rödlistad fisk efterlevs alltså inte.

Edvin Boman har hand om fiskdisken på Ica Maxi i Visby och han säger att det är kundernas efterfrågan som är avgörande för vilka fiskar de säljer.

Av hotade arter fann Radio Gotland till exempel marulk och rödtunga på ICA Maxi, ål i fiskaffären i Hemse och i Coops fiskdisk i Visby låg såväl torsk, som hotad hälleflundra och rödspätta.

Reportrar från Sveriges Radio har undersökt 155 butiker runt om i landet och letat efter fiskar som är klassade som hotade enligt WWF, världsnaturfonden, eller där fisket eller odlingen förknippas med stora miljöproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".