Samlar synpunkter på gasledning

Nu ska en rad myndigheter få säga sitt om Nord Streams ansökan till regeringen om att få bygga en gasledning genom Östersjön.

På torsdag skickas bolagets digra kompletteringar ut till bland andra Energimyndigheten, Fiskeriverket, Sjöfartsverket och Naturvårdsverket. Om en månad ska de ha granskat underlaget och yttrat sig till regeringen.

-Vi vill ha expertmyndigheternas bedömningar av vilka behov av ytterligare kompletteringar som finns, säger miljöminister Andreas Carlgren till TT.

Kompletteringarna till den första ansökan fick regeringen i början av månaden. Något slutligt och samlat ställningstagande från regeringen kommer dock inte efter den här remissrundan. Det rysk-tysk-nederländska bolaget ska först leverera ytterligare material. Bland annat har regeringen inte fått svar på frågan om hur alternativa dragningar av ledningen kan se ut. Det beskedet har Nord Stream utlovat till början av 2009, när man lämnar in sin samlade miljökonsekvensbeskrivning till alla berörda stater.

Efter ett styrelsemöte i måndags meddelade bolaget att projektet löper enligt tidtabell och att finanskrisen inte kommer att lägga några hinder i vägen. Man räknar med att 2011 kunna släppa på gasen i den ena av parallelledningarna.

Det rapporterar TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".