Tingsrätten och länsrätten i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Få åtalas för kvinnofridskränkning

Allt fler fall av grov kvinnofridskränkning anmäls till polisen, men det är inte särskilt många män som döms för det brottet. I stället döms många för misshandel, olaga hot och ofredande.

Eva Ernstsson en av de jurister på Gotland som arbetar med familjevåld, säger att främsta orsaken är att det ställs så pass höga krav om någon ska dömas för grov kvinnofridskränkning.

– Om det då bara är två tillfällen så räcker det inte, utan det krävs att det handlar om tre, fyra fall av våld, säger Eva Ernstsson.

Hon tycker att det oftast är en fördel om man kan få brotten rubricerade som grov kvinnofridskränkning, eftersom det då blir snabbare handläggningstider.

– De kvinnor som orkar anmäla den här typen av brott befinner sig i kris och vill komma vidare i sina liv. Då vill de inte gå och vänta ett halvår eller mer innan det blir rättegång och allt rivs upp igen.

Hittills i år har ett 30-tal fall av grov kvinnofridskränkning polisanmälts men bara sju domar har avkunnats.

Statistiken ser ungefär likadan ut för de senaste fyra åren, även om siffrorna varit något lägre, mellan 12 och 25 anmälningar per år och 2-5 domar.

Däremot har flera män dömts för misshandel, ofredande och olaga hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista