kriminalinspektör Monika Lindblad. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
Polisen prioriterar

Brott mot lagen om kvinnofrid

Brott mot lagen om kvinnofrid är något som polisen ska prioritera. Det har Rikspolisstyrelsen beslutat. En av orsakerna är att anmälningarna har ökat.

En av dem på Visbypolisen som arbetar med familjevåld är kriminalinspektör Monika Lindblad, och hon säger att ofta har våldet pågått en längre tid när den utsatta kvinnan slutligen gör en anmälan.

För att ett brott ska rubriceras som kvinnofridskränkning och inte misshandel krävs att det pågått en längre tid, och då är det viktigt att tala med flera personer i kvinnans omgivning, säger Monika Lindblad.

- Det kan vara arbetskamrater, vänner, familjemedlemmar. Ofta är det någon som misstänkt och sett bevis, även om kvinnan inte vet om det.

Det finns också planer på att videofilma förhören. Enligt Monika Lindblad kan det vara bra om kvinnan backar och inte orkar fortsätta berätta fler gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".