Forskningspropositionen

Ökat forskningsanslag till högskolan

Högskolan på Gotland föreslås få nära 18 miljoner kronor till forskning nästa år. Ser man några år framöver innebär det att forskningsanslaget ökar med 1,5 miljoner de närmaste åren.

Det framgår av den forskningsproposition som presenterades i dag. Regeringen vill främst satsa på forskning inom de så kallade gröna näringarna och därför får Sveriges lantbruksuniversitet till exempel 95 miljoner i extra anslag.

Av forskningspengarna går också en del till forskning kring övergödningen av Östersjö, men mycket lite av pengarna hamnar hos Högskolan på Gotland.

-Det ökade anslaget kommer att användas till kompetensutveckling av de lärare som vill skaffa sig en forskarutbildning, säger Karin Bengtsson som är tillförordnad rektor för högskolan.

Förutom det extra forskningsanslaget så föreslås högskolan slippa moms på vissa externa pengar. Det väntas ge högskolan ett extra tillskott på några 100 000 kronor per år, tror Bengtsson.

Hon är försiktigt positiv till det ökade forskningsanslaget och säger att högskolan på Gotland är liten och att forskarresurserna är begränsade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".