Nedläggningen av Stångamejeriet flyttas fram

Mejeriet i Stånga fortsätter sin produktion fram till februari nästa år. Mejeriet skulle först läggas ner den sista november i år, men nu fortsätter alltså produktionen i ytterligare tre månader.
Mejeriet i Falkenberg ska ta över Stångamejeriets produktion, men för att ombyggnaden där ska bli klar får verksamheten fortsätta i Stånga tre månader till. Att flytta den här typen av produktion är avancerat. Mikrobiologi ska anpassas till produktionen och det drar alltså ut på tiden. Produktionen i Stånga kommer att trappas ner i två omgångar, och personalen minskas. Ett 40-tal personer jobbar idag på mejeriet i Stånga, och den genomsnittliga anställningstiden är 23 år. Några av dem har fått anställning i Visby och några har blivit erbjudna jobb på mejeri på fastlandet. Men de flesta går ut i arbetslöshet när mejeriet läggs ner. Det är ännu oklart vad som händer med själva mejeribyggnaden. Några företag har visat intresse men ingen har nappat. Bland annat var företaget Hearts of Sweden som tillverkar vaniljhjärtan i Hemse intresserade av att flytta till Stångamejeriet. Men idag säger ägaren nej till en flytt, istället har de byggt om i de lokaler de har i Hemse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".