Delar av strandskyddet skärps

Regeringen kommer att skärpa strandskyddet i områden där exploateringstrycket är hårdast. Det beskedet gav miljöminister Andreas Carlgren när han på fredagen träffade sex naturvårds- och friluftsorganisationer.

Om någon vecka lägger regeringen fram en lagrådsremiss där strandskyddet luckras upp i inlands- och glesbygdskommuner. Samtidigt tar kommunerna över ansvaret för att ge dispenser och upphäva strandskyddet.

Miljörörelsen befarar att fler värdefulla stränder kommer att exploateras med det nya förslaget, även i riksintressanta och särskilt skyddsvärda områden.

På den punkten gav Andreas Carlgren lugnande besked. Han håller med kritikerna om att strandskyddet har undergrävts i de hårdast exploaterade kustområden i landet.

Skärpningar
--Vi förbereder genom förtydliganden i lagtexten ett starkare skydd där utbyggnadstrycket är som hårdast, säger Andreas Carlgren till TT.

Enligt Carlgren ska länsstyrelsernas roll också bli ”väsentligt starkare” gentemot kommunerna i strandskyddsärenden. -De ska kunna överpröva kommunala dispenser och upphävanden i detaljplaner, om de märker att en kommuns agerande avviker från lagens syften, säger han.

Regeringen skjuter till 17 miljoner kronor till länsstyrelserna nästa år för att de bättre ska bevaka att strandskyddet efterlevs, och sju miljoner kronor för att övervaka var det utvidgade strandskyddet ska genomföras.

Naturvårdsverket ska enligt Carlgren också kunna ingripa, om en länsstyrelse systematiskt skulle avvika från lagens syften.

Bra samtal
Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, var ganska nöjd efter mötet.

– Andreas Carlgren sade flera gånger att de är ute efter att skärpa strandskyddet i områden med högt exploateringstryck, säger han.

Det kan enligt Karlsson innebära skärpningar i alla områden som i lagen pekas ut som riksintressanta, förutom kusterna bland annat Mälaren, Vänern, strömmande vattensträckor och fjällsjöar.

Organisationerna har befarat att försvagningen av strandskyddet i övriga delar ska gå alldeles för långt. -Vi hade ett bra samtal och jag tror att regeringen kommer att täppa igen några av de värsta kryphålen, säger Mikael Karlsson.

Regeringen siktar på att efter lagrådsgranskning överlämna förslaget till riksdagen före årsskiftet. Tanken är att den nya lagen ska börja gälla den 1 maj nästa år. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista