Kommunfullmäktige

Gotland kan komma att sälja vård

Gotlands kommun kan komma att sälja vård till fastlandet. Hittills har det mest varit gotlänningar som åker till fastlandet för specialistvård, men i framtiden kan det kanske bli tvärtom.

Men en förutsättning är att köerna här försvinner, sa sjukhusdirektör Jan Carlsson när Gotlands kommunfullmäktige diskuterade vårdfrågor vid oktobersammanträdet.

Vänsterpartisten Carina Lindberg föreslog till och med att Gotland skulle kunna erbjuda aborter till kvinnor från Polen där aborter inte är tillåtna. Den frågan har dock inte diskuterats inom sjukvårdsledningen.

Kommunen har heller inte hyrt ut några operationssalar ännu, en fråga som diskuterades livligt för något år sedan.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, centerns Per-Olof Jacobsson sa att svensk sjukvård blivit snabbare att ta hand om patienterna, vilket innebär att marknaden för privata vårdförsäkringar blivit dålig. Om det inte finns några patienter att operera finns det inget större behov av operationssalar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".