Arbete med bandtun. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland.

Gamla gotländska stängsel lagas

Runt om på Gotland lagas just nu gamla stängsel i odlingslandskapet, med hjälp av pengar från Jordbruksverket. Det omfattande arbetet gäller både omsättning av bandtunar och renovering av stentunar.

Gotland har fått totalt åtta miljoner kronor från Jordbruksverket till ”utvalda miljöer” och då kan de gotländska bandtunarna och stentunarna rustas upp.

Just nu finns ett arbetslag i Lau, där bandtunen runt Laus backar ska sättas om.

Inom projektet ”utvald miljö” finns det elva olika sorters stöd. Det kan till exempel handla om att renovera bandtunar, men också om stenmurar eller om att anlägga våtmark.

Av de åtta miljonerna som Jordbruksverket satsar på Gotland i år går tio procent till just bandtunar och lika mycket till stentunar.

Så i år skall, i runda slängar 800 000 kronor, rädda åtskilliga meter bandtun från att falla ihop.

Det är länsstyrelsen som bestämmer var det skall lagas. Platser som är tillgängliga för allmänheten är prioriterade, det får alltså inte bara glädja markägaren.

Platsen får gärna ligga inom riksintresse för kulturmiljövården för att det skall bli tal om pengar.

Vanges gårdsmuseum i Burs, Vike minnesgård i Boge, är Tomtbods fiskeläge i Burs är några exempel på ställen som fått stöd att fixa till sina gamla tunar.

Det är mycket gott om bandtun i Lau, där hembygdsföreningen fått närmare 70 000 kronor för att piffa till tunarna runt Laus backar.

Arbetet utförs av kommunens arbetslag.

Längs den så kallade kulturstigen uppe på backen i Lau skall tunen i Aurkväiar sättas om och tunen nedanför grottan Godugnen behöver också bytas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".