Fler förband kan försvinna

Sveriges försvar har inte reformerats helt i enlighet med riksdagens senaste försvarsbeslut. Det här konstaterar försvarsberedningen. Deras rapport lämnades idag inför det försvarsbeslut som riksdagen fattar nästa år.
Men beredningen tar inte ställning till försvarsanslagens storlek som är den känsligaste frågan. Kvinnlig värnplikt anses naturlig på sikt men inte ännu. Beredskapssoldater ska kunna anställas efter fullgjord värnplikt med kontrakt på tre till fem år, för internationella eller nationella uppgifter. Förband och hela förbandstyper kan försvinna. Men här nämns inga orter. Och avvecklingen av det gamla försvaret har hittills blivit 4 miljarder dyrare, och den tar längre tid än man trodde på förhand. Och risken finns att kostnaden rullar vidare, eftersom försvaret inte lyckats göra sig av med all övertalig personal. Bemanningen för internationella uppgifter anses bli den viktigaste frågan framöver. Alla riksdagspartier står bakom rapporten. Men flera har anmält avvikande uppfattningar på en rad punkter. Det uppger TT idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".