LRF vill ändra lagen om fornfynd

Nu vill LRF, lantbrukarnas riksförbund, ändra lagen om fornfynd. Bland annat kräver LRF ersättning för den skog som markägare inte kan bruka när det finns fornfynd i området.
Nya inventeringar gör också att fler och fler fornfynd upptäcks, vilket minskar skogsägarnas möjlighet att bruka skogen. Det här är dock ett större problem på fastlandet än på Gotland, säger Stig Pettersson regionchef för LRF på Gotland. Det verkar istället som om skogsägarna och myndigheterna på Gotland har ett bra samarbete när det gäller att skydda fornlämningar. Både skogsmyndigheter, kulturmyndigheter och lantbrukarnas egen organisation LRF är alla överens om att på Gotland är det ytterst sällan det blir någon konflikt när det gäller att spara fornfynd i skogen. På fastlandet däremot blir det ofta konflikter och problem. Det kan bero på att skogsbruket och lantbruket ser annorlunda ut där. På Gotland är det ofta lantbrukarna som är skogsbrukare, på fastlandet är det oftast stora skogsbolag. Det kan också ha sin förklaring i att gotländska lantbrukare och skogsbrukare av tradition har ett stort intresse av det gamla och av att bevara kulturhistoriska värden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".