Många bostäder behövs

Under de närmaste fem åren uppskattas behovet av nya bostäder på Gotland till 70 villor, 300-700 lägenheter och 300-400 studentbostäder. Det framgår av kommunens förslag till bostadsförsörjnings fram till 2009.
Det största hindret för bostadsbyggande är inte brist på mark utan att hyrorna för nybyggda bostäder blir högre än vad hyresgästerna anses klara av att betala. 2002 var årshyran för en hyreslägenhet i Gotlandshem 715 kronor per kvadratmeter. Och det är en bra bit över andra jämförbara kommuner i landet, men något under riksgenomsnittet. Nära 100 personer står idag i kö för få en tomt att bygga villa på i Visby. De flesta har stått i kön länge och väntar på en tomt med attraktivt läge. Läget påvekar också priset. Störst är efterfrågan på villor från 60-talet på drygt 130 kvadrat med minst tre rum och kök. Den som hellre vill ha en hyreslägenhet vid Gotlandshem får räkna med att stå i kö i ett och ett halvt år. Inom de närmaste åren väntas och fler fritidsbostäder i området kring Visby användas till året-runt-boende. För att motverka den senaste tidens inflyttning till Visby föreslår kommunen ökad satsning på service i tätorter som Slite, Klintehamn, Hemse och Roma.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".