Få gotlänningar får sänkt taxeringsvärde

Få gotlänningar som ansökt om sänkt taxeringsvärde på sina fastigheter på grund av buller eller andra olägenheter kommer att få något gehör.
Anledningen är att skattemyndigheten i de flesta fall redan tagit med olika störningar när de räknat ut hus- och tomtvärdet. Christer Martinsson som är skattehandläggare säger att bara ett par procent av fastighetsägarna på Gotland får lägre fastighetstaxering på grund av buller När den nya fastighetsdeklarationens blankett kom var det många som passade på att kryssa i under rubriken omständigheter som kan påverka taxeringsvärdet. Där frågas om sådant som buller från vägar, störning från kraftledning, mögel- och fuktskador eller hög radonhalt. Men saken är den att skattemyndigheten i sina bedömningar oftast redan tagit hänsyn till vilka områden som kan ha speciella störningar. Det gäller det tex flygbuller, stökig miljö i innerstaden eller störningar från cementindustrin. Däremot inte kraftledningar eftersom det inte finns några med 130 kilovolt på Gotland. Och om nu skattemyndigheten ska acceptera ytterligare nedsättning av värdet på en fastighet blir det isåfall bara om just det huset har betydligt MER störningar än andra i samma område. De nya beskeden om fastighetstaxeringarna kommer inom de närmaste veckorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".