Tingsrättsdom i Snäck-tvist

De beslut som tagits vid bostadsrättsföreningen Snäcks bolagsstämma är korrekta. Det konstaterar Gotlands Tingsrätt i en dom. Det innebär att de andelsägare som känt sig överkörda av nya majoritetsägaren bolaget Korken, inte får gehör i tingsrätten. Domen innebär också att Snäck kan fortsätta att fungera som permanentboende.
Tvisten handlar egentligen om att sommarboende andelsägare på Snäck anser att den nya majoritetsägaren bolaget Korken, drivit igenom beslut som enbart gynnar bolaget. Besluten togs på en föreningsstämma året efter att bolaget Korken , med affärsmannen Pigge Werkelin i spetsen, köpt kommunens andelar för en symbolisk summa. Fram till denna tidpunkt hade det kostat lika mycket att äga andelar som gav rätt att bo under högsäsong som under lågsäsong. Men eftersom bolaget Korken bara köpt andelar kopplade till lågsäsong så ville man förändra systemet så att det skulle bli mycket lägre avgift för lågsäsongs- än för högsäsongsboende. Samtidigt ville bolaget Korken att det skulle bli möjligt att köpa andelar för att kunna bo året runt på Snäck, för att göra det möjligt för bolaget att sälja lågsäsongsandelar till personer som vill på där permanent. Det är dessa beslut som vissa andelsägare vändt sig mot. Den som drivit frågan mot bolaget är förre ordförande i bostadsrättsföreningen. Han menar att besluten borde ogiltigförklaras eftersom föreningsstämman inte varit behörig att ta besluten. Många var emot förslagen, men eftersom bolaget var i majoritet drevs besluten igenom. Den förre ordförande i bostadsrättsföreningen menar också att hela processen är otillbörigt gynnande. Men tingsrätten håller alltså inte med utan anser att föreningsstämman var behörig att fatta beslut, både när det gäller att ändra avgifterna och om att låta boende bo året runt. Dessutom menar tingsrätten att besluten i sig inte kan betraktas som maktmissbruk eller illojala. Etersom bolaget Korken vann målet så ska den förre ordföranden i bostadsrättsföreningen också betala rättsgångskostnaderna på 85.000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista