Ekonomiproblem för Romateatern

Romateatern som spelar Shakespeare i Roma klosterruin på somrarna, får 300 000 kr i bidrag från Statens Kulturråd nästa säsong - trots att teatern ansökt om två miljoner. Trots utsålda föreställningar har teatern svårt att få ekonomin att gå ihop och betala avtalsenliga löner till personalen.
Teatern har ett 40-tal anställda och omsätter fem miljoner kronnor om året. - Det finns en missuppfattning om att det går så bra för Romateatern att det klarar sig ändå, säger teaterns producent Bo Rehnberg. Men så fort det blir en vinst försöker teatern förbättra villkoren för de anställda, så att de åtminstone blir lagliga, säger Rehnberg som inte tycker att det går att låta folk jobba kvar under de förutsättningar som rått de senaste åren. Vilka konsekvenser det blir om Kulturrådet inte ger mer i bidrag, blir en fråga för teaterns styrelse att ta ställning till. Till nästa sommar har Roma-teatern planerat att ge Shakespeares ''En midsommarnattsdröm''.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".