Stopp för strandnära hus i Rute

Miljödomstolen stoppar bygget av ett fritidshus nära stranden i Rute, trots att länsstyrelsen beviljat dispens för bygget.
Fastighetsägaren fick dispens från strandskyddsbestämmelser och naturreservatsföreskrifter för att bygga fritidshuset som ligger omkring femtio meter från stranden. Men länsstyrelsens beslut överklagades till miljödomstolen av både Naturvårdsverket och Svenska Naturskyddsföreningen, som tyckte att placeringen av huset var störande för allmänheten och skulle påverka natur- och kulturvärdena i området. Även naturvårdsdirektören Per Hansson tyckte att det var fel att ge dispens och gick emot länsstyrelsens beslut. Enligt miljöbalken kan länsstyrelsen bevilja dispens om det finns särskilda skäl, men miljödomstolen tycker inte att det finns några såna i det här fallet och anser att byggnaden påverkar både tillgängligheten till stranden och växt- och djurliv. Domstolen avslår därför dispensansökan och stoppar bygget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista